Подходящо облекло за интервю за работа

Повечето хора, които търсят работа са убедени, че CV-то и мотивационното им писмо са напълно достатъчни за успешното намиране на работа и че трябва само да се представят добре и да уточнят работното време. Те забравят, колко е важно да изглеждат стилно, да създадат впечатление, че са сериозни и отговорни и много често могат да стреснат потенциалния си работодател с облеклото или външния си вид, дори да имат в себе си голям потенциал за работа.

В този случай поговорката „По дрехите посрещат, а по ума изпращат“ показва своята непреходност във времето. Затова трябва добре да помислите, как да се облечете за интервюто – външният вид е един от елементите, който ще Ви е от помощ за успешното Ви представяне. Много е важно да направите добро впечатление на потенциалния си работодател. По думите на Martin Yate (2007), ако се обличате като професионалист, вероятно ще Ви сметнат за такъв, а това е доста добро начало да кажете много без да сте произнесли и една дума. Ето няколко съвета за начина, по който да изглеждате, отивайки на интервю за работа.

Дрескод за мъже

Допитване на списание Wall Street Journal, направено сред ръководния състав на различни фирми показва, че 53% от ръководителите харесват син или тъмносин цвят, а 39% – сив и тъмносив, затова тези цветове са най-подходящи за костюми. Избягвайте черни костюми.

Важно е да отбележим, че най-добре се приемат както белите ризи (този цвят създава усещане за бистър ум, откритост и постоянство), така и светлосините (колкото по-малко се натрапва цвета на ризата, толкова по-положително впечатление създава).

Долният край на вратовръзката трябва да стига точно до колана (не по-дълга), да е едноцветна и без никакви фирмени знаци или марки.

Желателно е обувките да са кожени и кафяви или черни на цвят. Аксесоари? Само часовник и брачна халка – това е напълно достатъчно.

Ако харесвате шлифери, изберете пясъчен или син цвят. Влизайте облечен на интервю само ако костюмът Ви се е намокрил, в останалите случаи го дръжте в едната си ръка.

Дрескод за жени

Препоръчваме жените да се спрат на сив или черен костюм. На тях, за разлика от мъжете, тези цветове им отиват. За предпочитане са едноцветни блузи с дълъг ръкав – бели, кремави, сиви, бледорозови или светлосини.

Подходящите за случая обувки са задължително кожени, с цвят бордо, лилави, сини, зелени, дори ярко червени. Краката на дамите изглеждат чудесно с черни или кафяви обувки. По-добре е да не обувате шарени или много модерни обувки.

Не прекалявайте с козметиката – по-добре е да изглеждате естествени, не слагайте ярко червило. Изберете лек дневен грим – не отивате на дискотека.