Най-често задавани въпроси по време на интервю за работа

Не е тайна, че всеки, който кандидатства за желаната от него позиция трябва да се подготви много добре за предстоящото интервю. Не е достатъчно да напишете само едно добро мотивационно писмо. Трябва да се подготвите така, че да не се притеснявате, какви въпроси може да Ви зададе бъдещият работодател. Вълнението и притеснението може само да Ви попречи, защото няма да можете да разкриете пълния си потенциал и да покажете уменията, които притежавате.

Така или иначе, решаващо значение за наемането Ви на мечтаната работа има интервюто. Затова, за да бъдете по-добре подготвени, ние ще Ви кажем, кои са най-често задаваните от работодателите въпроси по време на интервютата. Не бързайте и отделете достатъчно време да се подготвите за събеседването. По думите на Джордж С. Клейсън, „Собствената ни подготовка е ключът за нашия път към успеха“.

 

  1. Какво бихте разказали за себе си?

Не се увличайте от дълги монолози. Няма да имате достатъчно време, а и рискувате на работодателя да му стане скучно. Кажете за себе няколко ключови неща, които могат поставят началото на дискусия между вас.

  1. Защо мислите, че сте подходящ за тази работа?

Преди интервюто потърсете информация за фирмата, в която кандидатствате. Вероятно ще намерите и обява, какви хора търсят за тази позиция. По време на разговора не пропускайте да отбележите, че фирмата търси човек със съответното образование, опит, езици и че Вие отговаряте точно на тези изисквания (аргументирайте се с информация за Вас).

  1. Защо искате да работите точно в тази фирма?

Преди интервюто се поинтересувайте, каква е дейността на фирмата. Влезте в сайта или прочетете съответната рекламна информация за нея. Това ще помогне да се аргументирате убедително, защо искате да работите точно в нея. Можете също да кажете, какъв опит имате и с какво бихте допринесли за развитието на фирмата.

  1. Какви според Вас са Вашите положителни и отрицателни качества

На първо място трябва да подчертаете качествата, които са необходими за конкретната работа. Когато говорите за слабите страни от характера си, постарайте се да ги представите така, че те да са от полза за другите възможности, които притежавате.

  1. Защо сте уволнени / напуснали предишната си месторабота?

Никога не лъжете, винаги казвайте истината. Работодателят може да вдигне телефона, да се обади на предишния Ви работодател и да разбере. Не споделяйте негативна информация и не критикувайте прекалено предишния си работодател – никой не харесва хора, които обвиняват другите за всичко.

  1. Каква кариера искате за себе си, какви цели си поставяте?

С този въпрос работодателят цели да разбере, дали имате дългосрочни намерения и желание да работите при него. Уверете потенциалния си работодател, че позицията, за която кандидатствате съответства на намеренията Ви за кариера и на очакванията Ви.

  1. Какво знаете за нашата фирма?

Преди интервюто трябва да се поинтересувате, с какво се занимава фирмата. Работодателят може да Ви попита, дали знаете нещо за фирмата, за да провери доколко сериозно се интересувате от предлаганата работа.